Get Adobe Flash player

A FOOTLOOSE LINEDANCE CLUB MEGALAKULÁSA MAGYARORSZÁGON

A FOOTLOOSE LINEDANCE CLUB megalakítását Magyarországon a barátoktól és ismerősöktől kapott lelkes bíztatás és segítségnyújtás tette lehetővé. De mindenekelőtt kedves westernlovas barátaink azok, akik elidítottak bennünket ezen a nehéz, sok akadálynak elébe néző úton. Továbbra is várjuk azok segítségét, akik önzetlenül és önfeláldozva szeretnék a country feeling-et megteremteni/elterjeszteni a média "jóvoltából" country-szegény országunkban. Köszönjük azon éttermek és szórakozóhelyek, közösségi házak tulajdonosainak, hogy nem kis kockázatot vállalva befogadták a ma még kuriózumszámba menő linedance klubunkat.

Természetesen nem jöhetett volna létre a FOOTLOOSE LINEDANCE CLUB, ha nem töltöttünk volna éveket Nyugat-Európában, ahol felelőségteljes munkánk mellett engedtünk a COUNTRY VÍRUS fertőzésének is és szabad időnk nagy részét a country linedance elsajátítására fordítottuk. Nagy segítségünkre voltak ebben Kriek és Fiene a leuveni Footloose Linedance Saloon vezetői, Guido és Juliette a Footloose Dancers linedance tanárai, valamint a Footloose Linedance Saloon tulajdonosai.


Mi is az a linedance?

A Linedance eredetéről a legnépszerűbb elképzelés az, hogy a Vadnyugatról származik. Az 1970-es években kialakult a linedance mai formája. Pontos dátumok nincsenek, de akkor még nem sok megkoreografált Country Western stílusú linedance volt. A linedance jelenleg egy népszerű szabadidős tevékenység, amit főleg country-western táncklubokban, társadalmi tánc klubokban és báltermekben táncolnak világszerte. Kiküszöböli a női és férfi partnerek egyenlőtlen számát. Gyakran kombinálják a táncos összejövetelek alkalmával más country-western táncokkal, mint pl. two-step, western promenade tánc, valamint a keringő, a polka és a swing western stílusú változatával.

A linedance és a country zene akkor fonódott össze, amikor Billy Ray Cyrus megírta az Achy Breaky Heart című számot 1992-ben. Ügyes marketinghúzásként Melanie Greenwood írt rá egy táncot, hogy népszerűsítse a dalt. 5 évvel később az Achy Breaky Heart az egyik legnagyobb táncőrületté nőtte ki magát.

 

LINEDANCE  (Meghatározás)

  A linedance egy formális tánc, melyben emberek csoportja vonalban vagy vonalakban a táncmozdulatokat egyénileg hajtják végre.

 

LEÍRÁS

Kis csoportban, egy vonalban táncolják, nagyobb csoportokban több párhuzamos vonalban egymás mögött. A táncot oktató személy, vagy egy gyakorlottabb táncos általában az első sor előtt helyezkedik el, a gyakorlatlanabb táncosoknak ajánlott, hogy a helyüket a csoport közepén foglalják el annak érdekében, hogy lássák más előttük álló táncos lábát. Gyakorlottabb táncosok a csoport szélén helyezkedjenek el, ezzel segítve a gyakorlatlanabbakat. Ebben a párhuzamos vonalak formációjában a táncosok szinkronizált módon táncolnak, de függetlenül egymástól. Általában nincs olyan mozgás, amelyben a táncosok egymással érintkezésbe kerülnek, viszont a manővereket egyidejűleg hajtják végre. Minden egyes táncnál más a mozgások sorrendje, amit meg kell tanulni.

Mindazonáltal többféle variációja van ennek a párhuzamos vonal felállásnak. Lehetséges pl. olyan is, mikor két párhuzamos sorban állnak a táncosok arccal egymás felé. Nagyobb csoportokban több ilyen szemben álló párhuzamos sor képződhet. Ezekben a „kontra-line-dance”-ekben a táncosok azzal a párhuzamos vonallal táncolnak, amellyel szemben állnak.


ZENE

A Linedance-nek cowboy arculata van, és legfőképpen country-western zenére táncolják. Ez a 90-es évek végétől valamennyit változott, mikor több fiatal bekapcsolódott a line-dance táncolásába. Manapság a country zene megjelenhet a DJ-k listáján is, egyensúlyt képezve a régi és új zenei stílusok között.

 

ÜTEM

A táncnak meghatározott számú üteme van, például 64-ütemű tánc. Ez az a zenei ütemszám, melyet a tánc meghatározott részében lépnek meg. Ez nem feltétlenül egyezik meg a tánc lépéseinek számával, mivel a lépéseket 2 ütem között is lehet lépni, illetve előfordul, hogy egy lépést több ütem alatt ki kell tartani.

  

LÉPÉSEK

A tánc meghatározott számú mozgáselemből áll, melyeket alaplépéseknek hívunk. Minden egyes lépésnek külön neve van, ez lehetőséget ad arra, hogy a tanár a tánctanulás alatt a lépések nevét mondja. A legismertebb lépés a grapewine(grépvájn) (vagy röviden wine(vájn)), mely egy négyütemű, oldalra haladó mozgáselem.

 

TOLDALÉKOK

A toldalékok (vagy hidak) nem képezik fő részét a táncnak, de extra lépések csoportját jelentik, melyeket az ismétlések közé illesztenek annak érdekében hogy a tánc a zene ritmusába belesimuljon.

 

OLDALAK (FALAK)

  Minden egyes táncot meghatározhatunk a falak számával. A fal az az irány, amellyel a táncosok szembe néznek egy meghatározott ideig, és az lesz a front, és ehhez képest lesznek az oldalak és a hátoldal.

  -        az egyfalas tánc azt jelenti, hogy a lépéskombináció végén a táncosok ugyanabba az irányba néznek, mint amikor elkezdték, tehát minden egyes ismétlést ugyanúgy hajtanak végre.

  -       a kétfalas tánc azt jelenti, hogy minden egyes táncsort két fal felé táncolnak (majdnem mindig a front és a hátsófal felé).

  -      a négyfalas tánc azt jelenti, hogy a táncsor elvégzése után a táncosok 90°-ot fordulnak, tehát mind a négy fallal szemben megismétlik a táncsorokat.

 

KEEP IT COUNTRY

 

 

 
Aktualitások

Linerdance: kedden,csütörtökön, pénteken 19:00 órától

Budapest, X. Dorogi u. 28/B. Footloose Fészek

Információ: 06-30/449-6073, Farkas Margó

Belépés